Η δια βίου μάθηση και η εκπαίδευση ή “Zητούνται επαγγελματίες”

Η δια βίου μάθηση και η εκπαίδευση ή “Zητούνται επαγγελματίες”

Πολλά αναφέρονται τα τελευταία χρόνια σχετικά με την ανάγκη της δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης για τους ενηλίκους που επιζητούν επιπλέον εφόδια και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, προκειμένου να ισορροπήσουν σε μία αγορά εργασίας η οποία ούτε ασφάλεια αλλά ούτε και σταθερότητα παρέχει. Τρανό δείγμα της υφιστάμενης κατάστασης, η αποδημία μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας σε χώρες του εξωτερικού προς αναζήτηση βελτιωμένων συνθηκών διαβίωσης με παράλληλη επαγγελματική απασχόληση σε ένα λιγότερο κορεσμένο περιβάλλον όπως το ελληνικό. Τα ερωτήματα που έχουν προκύψει αλλά δεν έχουν ακόμη λάβει τις απαντήσεις που θα έπρεπε, μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω:

  • Ποιοι οικονομικά ενεργοί πολίτες στηρίζουν το οικοδόμημα;
  • Είναι επαρκείς ως επαγγελματίες;
  • Ποιες είναι οι απαιτήσεις και οι ανάγκες της αγοράς αυτή την στιγμή;

Σκοπός αυτού του περιορισμένης έκτασης σημειώματος δεν είναι να απαντήσει στα ανωτέρω ερωτήματα, αλλά να καταδείξει πως μετά το λεγόμενο “brain drain” τα δεδομένα στην αγορά εργασίας έχουν αλλάξει. Είναι εμφανές πως προφίλ εργασίας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις περιγράφουν πλέον στοιχεία που προ “κρίσης” μοιράζονταν σε δύο ή και τρία στελέχη, ενώ η δεξιότητα πολυδιεργασίας “multitasking” ηχεί πλέον εύηχα στα αυτιά επιχειρηματιών, προϊσταμένων και σχετικών με την διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού.

Ο νέος επαγγελματίας, είτε ως υπάλληλος, είτε ως επιχειρηματίας δεν επιβιώνει στο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί με ένα απολυτήριο ή πτυχίο και μία ξένη γλώσσα. Αυτά τα έχουν όλοι! Αυτό που χρειάζεται η ελληνική αγορά αυτή την περίοδο που διανύουμε, μπορεί να αναγνωστεί ως μία διαφορετική ανάγκη. Δεν χρειάζονται άνθρωποι που τα κάνουν όλα! Χρειάζονται άνθρωποι που είναι σε θέση να αξιοποιήσουν την κριτική τους αντίληψη, που είναι σε θέση να δώσουν λύσεις σε ζητήματα γρήγορα και αποδοτικά, που μπορούν να συνεργαστούν και να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά, και το κυριότερο, να ακούν!

Η πλειονότητα  των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, βιάζεται. Βιάζεται να αναρριχηθεί στην ιεραρχία, βιάζεται να καλύψει τους στόχους της, βιάζεται να προσποριστεί οικονομικά οφέλη, κ.ο.κ. Η έλλειψη στρατηγικής, αλλά και στρατηγικού οράματος τους χαρακτηρίζει, με συνέπεια πολλές φορές το ατομικό όραμα να διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό από το συνολικό, “εταιρικό” όραμα, με προφανείς συνέπειες, τόσο για το ίδιο το άτομο, όσο και για τον οργανισμό.

Ζητούνται λοιπόν επαγγελματίες! Επαγγελματίες που γνωρίζουν τις αδυναμίες τους, τις ατέλειές τους, τις ανασφάλειές τους. Αυτό και μόνο, σηματοδοτεί μία αρχή. Μία αρχή αυτοβελτίωσης, η οποία με συστηματική και στοχευμένη εκπαίδευση, θα δώσει την ευκαιρία στον κάθε εργαζόμενο να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατόν τόσο για τον ίδιο, όσο και για το ευρύτερο περιβάλλον του, είτε αυτό ονομάζεται εργασία, είτε οικογένεια.

Εν κατακλείδι, η ύπαρξη οράματος, στρατηγικής και ευέλικτων τακτικών σε συνδυασμό με το πάθος για μάθηση νέων δεξιοτήτων, αποτελούν συνταγή για μακροπρόθεσμη επιτυχία.

 

Αφήστε ένα σχόλιο