Προσφυγή στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Προσφυγή στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

NEO  ΕΙΔΙΚΟ  ONLINE  ΣΕΜΙΝAΡΙΟ

Τετάρτη 13  Οκτωβρίου 2021, 16:00-20:00

Προσφυγή στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
• Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΕΣΔΑ)
• ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟΥ (ΕΔΔΑ), ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ
• ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ: α) προϋποθέσεις, β) πως συντάσσεται, γ) η διαδρομή της
• ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΔΔΑ
• ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΔΔΑ
• ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΙΟ;

 LIVE ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ZOOM.US

ΣΚΟΠΟΣ
Το σεμινάριο έχει σκοπό την πληροφόρηση και την εκμάθηση της α) ατομικής προσφυγής στο ΕΔΔΑ, τις τεχνικές για τη σύνταξή της, β) τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, και γ) την συνοπτική παρουσία της ΕΣΔΑ και της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Το σεμινάριο απευθύνεται σε Δικηγορικές εταιρίες, ελεύθερους επαγγελματίες Δικηγόρους & ασκούμενους Δικηγόρους.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΕΙΡΔΑΡΗΣ
Δικηγόρος παρ΄Αρείω Πάγω. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Έχει διατελέσει για σχεδόν έξη χρόνια μέλος: α) του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Κακοδικιών, β) του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Μισθοδικείου (Ειδικά Ανώτατα Δικαστήρια που δικάζουν υποθέσεις κακοδικιών των δικαστών και μισθολογικές διαφορές των τελευταίων με το κράτος) και γ) του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου των Δικηγόρων.
Επίσης έχει διατελέσει Ειδικός Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, είναι δε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, της Εταιρίας Ποινικού Δικαίου και της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχομένων Δικηγόρων. Επίσης έχει διατελέσει μέλος Εξεταστικών Επιτροπών για την εισαγωγή Δικαστών και Εισαγγελέων στη Σχολή Δικαστών και των Επιτροπών εξέτασης ασκουμένων δικηγόρων για να λάβουν άδεια Δικηγόρων.
Από το 2006 είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του επιστημονικού νομικού περιοδικού «ΝΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ» που εκδίδει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.
Έχει εξειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδίως στα θέματα της ΕΣΔΑ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου (ΕΔΔΑ) καθώς και στο ποινικό δίκαιο. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και αλλοδαπά νομικά περιοδικά και βιβλία (στα ελληνικά και στα Αγγλικά) με θεματολογία που αφορά τα ατομικά δικαιώματα, τη λειτουργία και παρουσίαση του ΕΔΔΑ, την ερμηνεία της ΕΣΔΑ και των λοιπών διεθνών συμβάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το ποινικό δίκαιο κ.α., σχόλια και παρατηρήσεις στο Νομικό Βήμα σε αποφάσεις ΑΠ, ελληνικών και αλλοδαπών ποινικών δικαστηρίων, του ΕΔΔΑ και της Επιτροπής του ΔΣΑΠΔ. Ο ίδιος έχει παρουσιάσει μελέτες για τα παραπάνω θέματα σε πολλά Συνέδρια, έχει σχολιάσει επανειλημμένα σε εφημερίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό αποφάσεις ελληνικών και διεθνών δικαστηρίων και έχει διδάξει σε διάφορα σεμινάρια για θέματα ποινικού δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επίσης έχει διατελέσει μέλος Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών, μεταξύ των οποίων της Επιτροπής Αργυρόπουλου για βελτίωση της ποινικής νομοθεσίας και της Επιτροπής Μανωλεδάκη για τη σύνταξη σχεδίου νέου ΠΚ, που ολοκληρώθηκε, εκδόθηκε σε βιβλίο και κατατέθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Επίσης ήταν συντάκτης της ηλεκτρονικής έκδοσης για τα δικαιώματα των κατηγορουμένων στην Ελλάδα, μέρος ενός ευρύτερου έργου που ανέλαβε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης η CCBE για την ηλεκτρονική καταχώρηση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων σε όλες τις χώρες.
Ως δικηγόρος έχει αναλάβει πολλές σοβαρές και σημαντικές υποθέσεις τόσο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου όσο και στα ελληνικά ποινικά δικαστήρια. Πολλές από τις υποθέσεις αυτές απασχόλησαν την ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1. Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΕΣΔΑ)
α) Συνοπτική παρουσίαση,
β) Παρουσίαση όλων των προστατευόμενων ατομικών δικαιωμάτων της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στη ζωή, απαγόρευση βασανιστηρίων και απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης, δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια, δίκαιη δίκη, δικαίωμα σεβασμού ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, ελευθερία της έκφρασης, θρησκευτική ελευθερία, προστασία περιουσίας και ιδιοκτησίας κ.α.).
Η παρουσίαση θα γίνει μέσω νομολογιακών παραδειγμάτων για την πληρέστερη κατανόηση.

2. ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟΥ (ΕΔΔΑ) ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ

α) Σύνθεση δικαστηρίου, δικαστικοί σχηματισμοί, Ολομέλεια, Τμήματα και ο Μονομελής Δικαστής,
β) Δικαστές, ανεξαρτησία δικαστών, εκλογή τους και η υποχρεωτική παρουσία στη σύνθεση του Έλληνα δικαστή,
γ) Πως λειτουργεί το ΕΔΔΑ; Η δικονομία του
δ) Ένδικο μέσο
ε) Υπάρχει εναλλακτική λύση στο ΕΔΔΑ;

3. ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ
α) Τι είναι η ατομική προσφυγή;
β) Προϋποθέσεις για την άσκηση της ατομικής προσφυγής. Το πρόβλημα του παραδεκτού
γ) Πως συντάσσεται;
δ) Η διαδρομή μιας προσφυγής από την παραλαβή από τη γραμματεία μέχρι την έκδοση απόφασης.

4. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΔΔΑ
α) Συνοπτική παρουσία της νομολογίας
β) Οι ελληνικές υποθέσεις
γ) Οι υποθέσεις που άλλαξαν τις εθνικές νομολογίες

5. ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΔΔΑ
α) Είναι δεσμευτικές οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ;
β) Ποια είναι η χρησιμότητά τους;
γ) Εκτελούνται οι αποφάσεις;

6. ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ;
α) Κέρδη από μια προσφυγή,
β) Κόστος μιας προσφυγής,
γ) Αν χάσει ο προσφύγων στο ΕΔΔΑ πληρώνει έξοδα και δικαστική δαπάνη;

Για τη συμμετοχή σας επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλ. 210 5200106, 2155052008 210/5225054 & fax: 210/5200122 και στα e-mail: education@oikonomotexniki.gr, seminar@oikonomotexniki.gr

Σχόλια

Αφήστε μας το σχόλιο σας

  • Νομικό Γραφείο

    NEO  ΕΙΔΙΚΟ  ONLINE  ΣΕΜΙΝAΡΙΟ Τετάρτη 13  Οκτωβρίου 2021, 16:00-20:00 Προσφυγή στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων • Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ...