
Μικροβιολογία Τροφίμων
ΝΕΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Τετάρτη 13 & Παρασκευή 15 Απριλίου 2022, Ωρες 17:00-20:00, Πανεπιστημίου 58 Αθήνα, Αίθουσες Εκπαίδευσης Ομίλου MF.
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΝΟΣΗΜΑΤΑ –ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗ
ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΣΚΟΠΟΣ
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εκπαίδευση στελεχών και εργαζομένων της βιομηχανίας τροφίμων (και φαρμάκων) στη μικροβιολογία τροφίμων, την υγιεινή τροφίμων, τις μεθόδους μικροβιολογικής ανάλυσης, τους μικροβιολογικούς κινδύνους των τροφίμων, και τους παράγοντες που επηρεάζουν τη μικροβιολογική αλλοίωση τροφίμων και καθορίζουν τη διάρκεια ζωής.
Το πρόγραμμα έχει καθαρά βιωματικό χαρακτήρα, με προβολή εκπαιδευτικής ταινίας, αναπαραστάσεις ρόλων καθώς και ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες μεταξύ των συμμετεχόντων.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Το σεμινάριο απευθύνεται σε εργαζόμενους και στελέχη βιομηχανιών τροφίμων που ασχολούνται στην παραγωγή, στον ποιοτικό έλεγχο και την ανάπτυξη νέων προϊόντων.
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
• Εισαγωγή στη Μικροβιολογία Τροφίμων.
• Είδη και κατηγορίες (ταξινόμηση) μικροοργανισμών, πηγές προέλευσης, συνθήκες ανάπτυξης, μέθοδοι αναπαραγωγής, βασικά στοιχεία θρέψης και μεταβολισμού των μικροοργανισμών.
• Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών, μέθοδοι καταστροφής μικροοργανισμών / απολύμανσης, ή αναστολής ανάπτυξης μικροοργανισμών (συνθετικά συντηρητικά και φυσικές αντιμικροβιακές ουσίες).
• Αλλοιογόνοι και παθογόνοι μικροοργανισμοί των τροφίμων με βάση τη σύστασή τους (γάλα-γαλακτοκομικά, κρέας-αλλαντικά, φρούτα-λαχανικά, σιτηρά-όσπρια-ξηροί καρποί-σκόνες, χυμοί-ροφήματα, κρασί-μπύρα, νερό)
• Αλλοιογόνοι και παθογόνοι μικροοργανισμοί των τροφίμων με βάση τη μέθοδο επεξεργασίας τους (παστερίωση, αποστείρωση, ψύξη, κατάψυξη, αφυδάτωση, υψηλή υδροστατική πίεση, ακτινοβολία).
• Τροφικές ασθένειες και τροφοπαθογόνοι μικροοργανισμοί.
• Παραδοσιακές και σύγχρονες μέθοδοι μικροβιολογικής ανάλυσης τροφίμων.
• Παραδείγματα προσδιορισμού μικροβιολογικών κινδύνων και κρίσιμων σημείων ελέγχου στη βιομηχανία τροφίμων στα πλαίσια του συστήματος διασφάλισης ποιότητας: Κρέας, αλλαντικά, παστεριωμένο γάλα, μαλακά τυριά, νωπά φρούτα-λαχανικά, χυμοί, σιτηρά.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:
ΚΩΣΤΑΣ ΝΤΕΛΕΖΟΣ
Υγειονολόγος Msc, PhDc, Λέκτορας υγιεινής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Διαθέτει πολυετή πρακτική εμπειρία σε εφαρμογή και διαχείριση συστημάτων ποιότητας τροφίμων και διδακτική εμπειρία
Επικοινωνία / Δηλώσεις Συμμετοχής
Χατζηπαντελή Φωτεινή 210 5200106 marketing@oikonomotexniki.gr