• Πειραιώς 4, Αθήνα 10431
  • 2105284300 (30 γραμ.)
  • Δευτ - Παρ. (09:00 - 17:00)

H προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR)

H προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR)

ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Δευτέρα 17 & Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020, Ωρες 10:00-15:00 Πανεπιστημίου 58 Αθήνα, Αίθουσες Εκπαίδευσης Ομίλου MF

 H προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR).
Πλήρης και Ολοκληρωμένη Ανάλυση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, μετά τη συνδυαστική εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679  (GDPR) και του πρόσφατου Εθνικού Νόμου  
Ν.4624/2019 (ΦΕΚ 137/Α/2019)

ΣΚΟΠΟΣ:
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η πλήρης, ολοκληρωμένη, επικαιροποιημένη και κατανοητή παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου που διέπει σήμερα, μετά και την ψήφιση του εθνικού νόμου 4624/2019, το πολύπλοκο ζήτημα της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, στοχεύοντας επίσης, στη συμπλήρωση του εν λόγω γνωστικού αντικειμένου με σαφήνεια και επάρκεια, την άρση τυχόν συγχύσεων και την κατά το δυνατόν ικανοποίηση των συναφών ερωτημάτων και αποριών που εύλογα έχουν γεννηθεί.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Το σεμινάριο απευθύνεται σε Δημοσίους και Ιδιωτικούς Φορείς, ανεξαρτήτως νομικής μορφής (Υπευθύνους Επεξεργασίας και Εκτελούντες Επεξεργασία) και στελέχη τους (Μέλη Δ.Σ., Διοικητικούς Διευθυντές, Προϊσταμένους εμπλεκομένων τομέων (ΗRs, ITs, Οικονομικούς Συμβούλους), ελευθέρους επαγγελματίες, Νομικούς, Δικηγόρους, Οικονομολόγους, Φοροτεχνικούς, Ασφαλιστικούς Συμβούλους, Μεσίτες ασφαλίσεων, Μεσίτες ακινήτων και εν γένει σε όσους επεξεργάζονται, στα πλαίσια των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, προσωπικά δεδομένα φυσικών προσώπων και ως εκ τούτου οφείλουν να λαμβάνουν με επιμέλεια τα αναγκαία για την προστασία τους νόμιμα μέτρα.

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ
Νομικός ΕΚΠΑ με πολυετή δικηγορική εμπειρία. L.L.Master Παν/μίου της Genova Ιταλίας. Εξειδίκευση στο Δίκαιο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (πιστοποιημένο μέλος ASSO DPO Ιταλίας). Μεταπτυχιακός τίτλος στην διδακτική και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση Παν/μίου Ferrara Ιταλίας

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Ι. Γενικό Μέρος

– Εισαγωγή στον Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (EE 2016/679 -GDPR).
– Αντικείμενο και στόχοι του Κανονισμού.
– Ουσιαστικό και εδαφικό πεδίο εφαρμογής.
– Ορισμοί.
– Υπεύθυνος Επεξεργασίας, Εκτελών την Επεξεργασία, Υποκείμενο των δεδομένων και Τρίτος.
– Από κοινού Υπεύθυνοι Επεξεργασίας και από κοινού Εκτελούντες.
– Κατηγορίες προσωπικών δεδομένων και κανόνες για την αντίστοιχη ασφαλή επεξεργασία τους.
– Δεδομένα απλά και ειδικά (ευαίσθητα: βιομετρικά. γενετικά , υγείας κ.λπ).
– Η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και οι Αρχές που διέπουν αυτήν.
– Προϋποθέσεις απαραίτητες για την νομιμότητα της επεξεργασίας. Η ειδική βαρύτητα και το αναγκαίο / συγκεκριμένο περιεχόμενο της συγκατάθεσης του υποκειμένου.
– H νομική βάση επεξεργασίας από Δημοσίους Φορείς (άρθρο 5 ν. 4624/2019).
– Η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα «από τον σχεδιασμό» και «εξ ορισμού» (by design and by default).
– Τα δικαιώματα του υποκειμένου και ο τρόπος άσκησης αυτών. Προβλεπόμενες περιπτώσεις δικαιολογημένου περιορισμού τους.
– Υποχρεώσεις, καθήκοντα και ευθύνη του Υπευθύνου και του Εκτελούντος την Επεξεργασία .
– Το Αρχείο Δραστηριοτήτων Επεξεργασίας. Μεθοδολογία τήρησης και υπόδειγμα.
– Η παραβίαση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
– Η υποχρέωση γνωστοποίησης στην Εποπτική Αρχή και ανακοίνωσης του συμβάντος Στο υποκείμενο. Προθεσμίες και διαδικασία.

ΙΙ. Ειδικό Μέρος

1. Ο DPO
– Ο σημαίνων ρόλος του Υπευθύνου Προστασίας των προσωπικών δεδομένων (DPO). Ορισμός υποχρεωτικός ή εκούσιος. Θέση , επαγγελματικά προσόντα, καθήκοντα.
– Η Εκτίμηση Αντικτύπου (DPIA), η αιτιολογική της βάση , η συνδρομή του DPO και η δυνατότης διαβούλευσης με την Αρχή.
– Η ιδιόμορφη εργασιακή σχέση DPO/Υπευθύνου Επεξεργασίας (Εργοδότη).
– Ο Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων σε Δημοσίους Φορείς. Ορισμός, θέση, καθήκοντα (άρθρα 6-8 ν. 4624/2019). 2. GDPR και εργαζόμενοι
– Κατηγορίες προστατευομένων (εργαζομένων). Ορισμοί.
– Όροι , προϋποθέσεις και κριτήρια σύννομης επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων.
– Ανάθεση επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα εργαζομένων σε Εκτελούντα Επεξεργασία και υποχρεώσεις αυτού.
– Προβλήματα κατά την επεξεργασία λόγω της σχέσεως εξαρτήσεως μεταξύ εργοδοτών/εργαζομένων . Κατηγορίες και χαρακτηρισμός των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που οι πρώτοι τηρούν και επεξεργάζονται για τους δευτέρους.
– Δεδομένα απλά και ειδικών κατηγοριών (ευαίσθητα) – διαχωριστική τήρηση αυτών.
– Αναγκαία τηρούμενα δεδομένα και περιττά. Η σημασία της διάκρισης , του εντοπισμού τους και η απαραίτητη επιλογή και ελαχιστοποίηση αυτών. Το ζήτημα των Βιογραφικών Σημειωμάτων.
– Ο σαφής καθορισμός του σκοπού συλλογής και επεξεργασίας και του χρόνου τήρησης.
– Η αναγκαιότητα λήψης ειδικών μέτρων προς διαφύλαξη της αξιοπρέπειας , των εννόμων συμφερόντων και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
– Η διάκριση μεταξύ συγκατάθεσης του εργαζομένου για την συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων και της σύμβασης απασχόλησης.
– Η δυνατότης ανάκλησης της συγκατάθεσης χωρίς αρνητικές επιπτώσεις.
– Πότε επιτρέπεται η επεξεργασία των δεδομένων των ειδικών κατηγοριών του άρθρου 9 του Κανονισμού από Δημοσίους και Ιδιωτικούς Φορείς.
– Περιπτώσεις επιτρεπτού επεξεργασίας για άλλους , πλήν του αρχικού, σκοπούς.
– Ειδικώς ως προς την συλλογή , τήρηση και αρχειοθέτηση δεδομένων υγείας.
– Κατ’ εξαίρεσιν επεξεργασία γενετικών και βιομετρικών δεδομένων , προϋποθέσεις και παρεχόμενες εγγυήσεις.
– Η συλλογή και επεξεργασία δεδομένων που αφορούν ποινικές διώξεις , μέτρα ασφαλείας και καταδίκες εργαζομένων .
– Ειδικές περιπτώσεις συλλογής και επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων εντός των χώρων εργασίας μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεοράσεως – βιντεοπροστασίας.
– Η χρήση ειδικών μεθόδων επιτήρησης και παρακολούθησης (γεωεντοπισμού κ.λπ).
– Πότε θεωρείται επιτρεπτή η συλλογή και επεξεργασία π.δ. που αφορούν την χρήση εκ μέρους του εργαζομένου μέσων επικοινωνίας στον χώρο της εργασίας ή σε σχέση με αυτήν ( τηλεφωνίας, e-mail, διαδικτύου κ.λπ).
– Αυστηροί όροι που τίθενται στον εργοδότη προς ενημέρωση των εργαζομένων.
– Εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες είναι δυνατόν να παρακαμφθούν τα σχετικά δικαιώματα και οι ελευθερίες των εργαζομένων. Η εφαρμογή των Αρχών της αναλογικότητος και της Επικουρικότητος.

3. Προσωπικά δεδομένα και Διεύθυνση Οικονομικών
– Η απόκτηση της αναγκαίας ευαισθητοποίησης και της ικανότητος αξιολόγησης των σχετικών διαδικασιών.
– Ο υπολογισμός του κόστους διαχειρίσεως εγγράφων και το όφελος της αποσυμφόρησης από το φυσικό αρχείο.
– Τα συνήθως τηρούμενα προσωπικά δεδομένα στα Λογιστήρια και τις Οικονομικές Διευθύνσεις. Ποιά προστατεύονται. Κατηγοριοποίηση αυτών, διαχείριση και ειδικά μέτρα προστασίας, ιδίως για τα «ευαίσθητα» π.δ.

4. Παραβίαση: Πρόληψη, καταστολή, ανάκαμψη
– Το αποκτώμενο από την συμμόρφωση ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
– Η ανάδειξη της επικινδυνότητος και ο εντοπισμός αναγκαίων μέτρων προφύλαξης , με σκοπό την προστασία των επιχειρήσεων από νομικούς και οικονομικούς κινδύνους.
– Η έκταση ευθύνης , η λογοδοσία και η απαραίτητη «αυτοπροστασία» του Υπευθύνου Επεξεργασίας.
– Η ανάγκη εκπόνησης εσωτερικής πολιτικής και τήρησης ειδικού αρχείου δραστηριοτήτων .
– Τρόπος, χρόνος τήρησης και περιεχόμενο του αρχείου.
– Η ασφάλεια των υποδομών της επιχείρησης εν γένει
– Μέτρα δυνάμενα να ληφθούν προς αποτροπή συμβάνων. Η αναγνώριση και η αντιμετώπισή τους.
– Kατάρτιση σχεδίου αντιμετώπισης περιστατικών παραβίασης (Ιncident Response Plan).
– Οι κίνδυνοι κατά την χρήση ηλεκτρονικών πλατφορμών και μέσων

5. Προσωπικά δεδομένα, Marketing και Πωλήσεις
– Προώθηση μέσω διαδικτύου – διαδικτυακές αγορές και προσωπικά δεδομένα καταναλωτών.
– Μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως εργαλεία Marketing και προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα χρηστών. 6. Διασυνοριακές (εντός Ε.Ε.) και Διεθνείς συναλλαγές
ι. Διασυνοριακές διαβιβάσεις (εντός Ε.Ε.)
ιι. Διεθνείς διαβιβάσεις , προς «τρίτες» χώρες ,δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Ο «παρακολουθηματικός» χαρακτήρας της προστασίας τους. Κίνδυνοι και εγγυήσεις ως προς την διασφάλιση επαρκούς επιπέδου προστασίας.

7. Eπεξεργασία προσωπικών δεδομένων και ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης.

8. Προσωπικά Δεδομένα και Εθνική Ασφάλεια.

9. Οι Ανεξάρτητες Εποπτικές Αρχές. Κανόνες σύστασης, αρμοδιότητα, καθήκοντα και εξουσίες. Συνεργασία μεταξύ των κατά τόπον Αρχών, συνεκτικότητα και αμοιβαία συνδρομή. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων.

10. Εποπτικός Μηχανισμός – Καταγγελίες – Έλεγχοι – Ευθύνες – Διοικητικές Κυρώσεις
– Η υποβολή καταγγελίας παραβίασης εκ μέρους του υποκειμένου.
– Προσφυγές, ευθύνη, διοικητικές κυρώσεις. Διαδικασία, όροι και προϋποθέσεις.

11. Το δικαίωμα αποζημιώσεως του υποκειμένου για υλική ή μη ζημία του.

12. Ποινική δίωξη και κυρώσεις

13. Περιπτωσιολογία και νομολογία σε εθνικό και ευρωενωσιακό επίπεδο.

14. Πρακτικά παραδείγματα – case studies.

15. Διαλογική συζήτηση: απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που απασχολούν Υπευθύνους Επεξεργασίας, Δημοσία Διοίκηση, DPOs, Υπευθύνους Τμημάτων, λοιπά Στελέχη και Εργαζομένους.

Επικοινωνία / Δηλώσεις Συμμετοχής
Λεκκού Εύη, τηλ 210-5222016, email: sales@oikonomotexniki.gr

Πιστοποιήσεις

Ο Ομιλος MF Οικονομοτεχνική με την παρακολούθηση στο σεμινάριο σας δίνει τις παρακάτω πιστοποιήσεις.

  • Γραπτή Βεβαίωση Παρακολούθησης Σεμιναρίου

Σχόλια

Αφήστε μας το σχόλιο σας

  • Οικονομοτεχνική Seminars

    ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Δευτέρα 17 & Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020, Ωρες 10:00-15:00 Πανεπιστημίου 58 Αθήνα, Αίθουσες Εκπαίδευσης Ομίλου MF  H προστασία...

Συχνές ερωτήσεις

Το σεμινάριο μπορεί να επιδοτηθεί από το πρόγραμμα ΟΑΕΔ ΛΑΕΚ (0,24). Η εταιρία μας αναλαμβάνει να σας βοηθήσει στις διαδικασίες επιδότησης και αποπληρωμής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σας
Το σεμινάριο μπορεί να πραγματοποιηθεί και ενδοεπιχειρησιακά προσαρμοσμένο στις δικές σας επιχειρησιακές ανάγκες.
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να υποβληθούν το ταχύτερο, διότι ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, στα τηλ: 210-5200106, 210-5284327
Η εξόφληση του δικαιώματος συμμετοχής γίνεται μόνο με κατάθεση στο Λογαριασμό 5050 030221 686 ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, 123-00-2320-00-1247 ALPHA BANK,ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε μέχρι και 10 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου (στη συνέχεια στείλτε παρακαλώ το καταθετήριο στο e-mail: education@oikonomotexniki.gr υπ’ όψιν λογιστηρίου).
Οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν ειδικό πακέτο σημειώσεων & βεβαίωση συμμετοχής. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου προσφέρονται Coffee Breaks